Het wijken voor de kuit is 1 van de eerste zijwaartse oefeningen die je een paard leert. Het is een voorwaarts zijwaartse beweging waarbij het binnen achterbeen achter het zwaartepunt langs stapt. Het lichaam van het paard blijft recht en paard heeft stelling in de tegengestelde richting.

Het is belangrijk dat je controle hebt over het tempo, de nageeflijkheid en dat je je paard recht kan houden. We beginnen meestal met wijken door enkele meters voor de hoefslag op de korte zijde af te wenden en dan naar de hoefslag te wijken. Als je rechtsom rijdt, wijk je naar links. Je rijdt een paar meter van de hoefslag af en maakt gebruik van de drang van het paard om naar de hoefslag te lopen. Je probeert het tempo hetzelfde te houden.

Als je paard niet reageert op je beenhulp, dan helpt het om wat meer gewichtshulp te geven. Dus als je naar links wijkt, iets meer naar links te gaan zitten. In het begin maak je het je paard ook wat makkelijker door wat meer stelling te vragen naar de kant van waar het paard vandaan komt. Wijk je naar links, dan heb je dus stelling naar de rechterkant. Je laat je paard dan bewust een klein beetje over de buitenschouder weglopen.

 Zodra het paard het principe van het wijken kent, is het juist belangrijk om het paard weer recht te maken. Controle over de schouders is dan heel belangrijk. Het gebeurt vaak dat mensen zich te veel focussen op de binnen teugel, terwijl het veel belangrijker is om controle en nageeflijkheid te hebben aan de buitenkant. Als je paard het wijken begrijpt kan je ook op andere plekken in de baan proberen een pasje opzij te gaan en dit rustig aan uit gaan bouwen naar meerdere passen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial